Yemen Ülkesi Genel Bilgileri

  • Sana'a
  • 2020-04-23

Yemen Seyahati

Yemen Vizesi

    Yemen’e seyahat etmek isteyen T.C. vatandaşlarının umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin vize alma zorunluğu vardır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahipleri (Siyah, Gri, Yeşil) vizeden muaftır. Ancak bu pasaportların Yemen seyahati sonrası 6 ay geçerliliği bulunmaktadır. Başvurunuz 7-10 gün içerisinde sonuçlanıyor.

Yemen Hakkında Genel Bilgi

       Arap Yarımadasında yer alan ülke eski zamanlardan bilinen ve zengin ticaret merkezlerinden biri idi. Ümit Burnu keşfi ile arka plana atılan bu ticaret merkezi ülke eski önemini yitirmiştir. Petrol, balık, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel ve bakır gibi yeraltı zenginlikleri bulunan ülke yine de ekonomik sıkıntı ile boğuşmaktadır.

     Coğrafi konum itibari ile doğusunda Orta Doğuda, Umman ile Suudi Arabistan arasında kalır. Arap Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz’e kıyısı vardır. Yemen halkı turist ve yabancılara biraz mesafelidirler. Ancak iletişim kurduğunuz zaman sevecen ve yardımsever olduklarını görebilirsiniz. Erkek bir yabancının bir kadın ile iletişim kurması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir. Çarşı ve sokaklarda kara çarşaf ve peçe ile dolaşan kadınları, bellerinde hançer, başlarında sarık ile dolaşan adamlar görüyor olacaksınız. Giyim tarzları kültürlerinin etkisidir ve kadın üzerinde toplumsal baskının en fazla görüldüğü yerdir. Yemen’de en çok kahve ve GAT bahçelerini görüyor olursunuz. Birçok ülkede yetiştirilmesi ve kullanılması yasaklanan GAT bitkisi (bir çeşit uyuşturucu) Yemen’de serbesttir. Hemen hemen her yerde rastlayabilirsiniz. Hafta sonları alışveriş yapacağınız yerlerde en çok GAT bitkisinin satın alındığını ve çiğnendiğini görebilirsiniz. Yemen sokak ve yapılarının temel malzemesi kerpiçtir. Hemen hemen tüm yapılar kerpiçtir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı haricinde başka özel bir gün ya da festival kutlanmamaktadır. Gösteri ve şölenin de olmadığı ülke de henüz çok yeni olan Yaz festivali başlamıştır. Yaz festivali halk Pazar ve sergi tadındadır.

       Ülkeye çöl iklimi hakimdir. Denize kıyısı olan bölgelerde kış aylarında fırtınalar ve sağanak yağışlar görülmesine rağmen hava ısısı 20 dereceyi görür. Yaz ayları ise 40 dereceyi bulan sıcaklar ve kuraklık görülür. Zaman zaman oluşan kum fırtınaları ve aşırı nem oranıyla Yemen tam bir çöl ülkesidir. Halkın tamamını Müslümanlar oluşturur. Ülkenin resmi dili Arapça, para birimi ise Yemen Riyalidir.

Yemen’e Yolculuk

      Türkiye ile Yemen arasında yaşanan siyasi sorunlar nedeni ile 2015 yılında Yemen’e düzenlenen tüm seferler iptal edilmiştir. Ne yazık ki Yemen’e uçak seferleri düzenlenmemektedir. Suudi Arabistan yardımı ile aktarmalı bir şekilde güzergâh belirleyebilirsiniz. Türkiye’den Arabistan’a varış yerinize ve kalkış yerinize bağlı olarak ortalama 3 – 4 saat içerisinde varabilirsiniz. Sonrasında otobüs ya da şahsi araçla Yemen’e giriş yapabilirsiniz. Bu durumda 2 ülkeye giriş için transit vizeye ihtiyacınız olacaktır.

Yemen Şehirleri ve Gezilecek Yerler

      Yemen idari olarak 22 vilayete ayrılmıştır. 333 ilçe ve 2.210 beldeye ayrılmıştır. En önemli, en kalabalık şehirleri ve başkenti San’a, diğer önemli şehirleri ise Aden ve El-Mukelle’dir.

San’a dünyanın en eski meskenlerinden biridir. Nuh peygamberin oğlu Sam tarafından kurtarıldığına inanılan şehir Sam’ın şehri olarak da anılmaktadır. UNESCO dünya mirası sit alanı kategorisinde bulunan şehrin kerpiç yapıları kadar, müzeleri, camileri ve çarşıları da görülmeye değerdir.

Yemen Ulusal Müzesi Arap yarımadasının en büyük müzelerinden biridir. Zemin ve 1. Katında İslam öncesi krallıkların heykel ve kişisel eşyaları, 2. Katında ise orta çağ İslamiyet dönemine ait kalıntılara yer veriliyor. Müze aslında eski bir askeri hastane ancak zamanla müze haline gelmiş.

Bab Al Yaman yani Yemen kapısı 17. Yy da Osmanlılar tarafından yapılmıştır. Kapıyı görmemek neredeyse imkânsız. Eski şehir ve yeni şehir bu kapı ile birbirinden ayrılıyor.

Al Saleh Camii 2008 yılında, Devlet başkanı tarafından 28 bin metrekare üzerine yapılmıştır. Devasa büyüklükteki camii modern yapısı ve görsel mimarisi ile kesinlikle görülmeye değerdir.

Souq Al Milh eski şehirde bulunan antikadan baharata, kıyafetten baharata kadar yöresel her şeye rastlayacağınız bir çarşıdır. Kelime anlamı Tuz çarşısıdır. Müthiş baharat kokuları ile hediyelik eşya seçiminizi buradan yapabilirsiniz.

GAT Locaları öğle yemeği ya da namazından sonra hemen hemen herkes GAT satın alıp çiğnemeye başlıyor. En ilginç kısmı ise Yemen kapısı yakınlarında bulunan tek kişilik yatay haldeki localar. İnsanlar GAT satın alıp bu loca içine uzanarak çiğnemeye devam ediyorlar. Yaklaşık 100 loca yan yana ve üst üste olacak şekilde uzananlar ve ağızlarının bir tarafı Gat ile şişkin bir şekilde. İlginç bir topluluk bağımlılığı.

Yemen’de Gezilmesi Gereken Diğer Yerler

      Dar Al Hajar, Shaharah, Sira Kalesi, Cairo Kalesi, Gumdan Sarayı, Cisterns of Tawila, Darsah Adası, Sabır Dağı, Barran Tapınakları, Yemen Ordu Müzesi, Sleep Park, Taş Bahçe Sarayı, Ghwayzi Hisarı, Ashrafiye Camii, Detwah Lagoon Ramsar Site, Para Müzesi, Awd Dağı, Bani Matar Şelaleleri, Fun City, Sirah Tarihi Şehir, Queen Arva Müzesi, Diksam, Dragon Blood Trees, Aşk Vadisi, Haraz Wildlife Barınağı, Kavkaban Kapısı, Algwizi Hisarı ve Hayvanat Bahçesi.

Yemen Mutfağı

     Yemen mutfağı diğer Arap ülkelerine kıyasla, Arap mutfağından biraz farklıdır. Kuzu etinin çok tüketildiği ülkede baharata ve kurutulmuş sebzelere yer verilir. Bol çeşitli mutfağında deniz ürünleri de en az kuzu eti kadar tüketilmektedir. Yemen’in balı ve kahvesi meşhurdur. Yerel yemeklerden Samak mofa (balık yemeği), Lahm mandi (kuzu eti kavurma) dır. Tatlılardan bal ile yapılan Bint Sahn (tabak kızı) ballı ve kuru meyveli ekmek türü bir tatlıdır (kek gibi).  Yerel içecekleri ise tabii ki kahvedir. Diğer seçenek ise Karkadin ve Diba soğuk meyve çaylarıdır.