Finlandiya Ülkesi Genel Bilgileri

  • Helsinki
  • 2020-04-23

Finlandiya Seyahati

Finlandiya Vizesi

   Schengen Bölgesi üyelerinden olan Finlandiya’ya, seyahat etmek isteyen tüm T.C. vatandaşlarının, Umuma mahsus bordo tipi pasaportları için ,90 güne kadar varan vize için başvuru yapmaları zorunludur. Finlandiya için yaptığınız vize başvurunuzun onaylanması durumunda diğer ülkelerden giriş yapmak isterseniz sorun yaşayabilirsiniz. Dolayısı ile Finlandiya’dan giriş yapmanız gerekmektedir. Başvuru sonucunuz 1 hafta içerisinde pasaport tesliminiz ile sizlere bildiriliyor.

Finlandiya Hakkında Genel Bilgi

    Beyaz zambaklar Ülkesi olarak da anılan Finlandiya nüfus yoğunluğu en düşük ülkeler arasındadır. Nüfus yoğunluğunun az oluşu kaliteli yaşam standartlarını beraberinde getiriyor. Eğitime önem veren Finlandiya misafir öğrenci kabul ederek te isminden bahsettiriyor. Bu ülkede eğitim ücretsiz olduğu gibi herkese eşit şekilde eğitim hakkı sağlıyor. Nokia telefon markasının doğum şehri Finlandiya’dır. Konum itibari ile Baltık denizine kıyısı, Rusya ve Kuzey Avrupa arasında kalıyor. Doğusunda Rusya, batısında İsveç ve Kuzeyinde Norveç bulunmaktadır.

    Finlandiya’nın iki resmi dili vardır. Bunlar Fince ve İsveççedir. Protestan Nüfus yoğunluğunun ardından en büyük topluluğu Ateizm takip etmektedir. Soğuk iklimin hâkim olduğu ülkede kış ayları ısı -30’u bulabilmektedir. Yaz ayları ise en fazla 25 dereceyi görmektedir. Ülkenin para birimi Euro’dur.

Finlandiya’ya Yolculuk

    Türkiye’den Finlandiya’ya aktarmalı ya da direk olarak uçak bileti bulmak her zaman mümkünüdür. Hava yolu ulaşımı haricinde kara yolu, deniz yolu ya da demir yolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Uçak ile 3 buçuk saatte ulaşabildiğiniz ülkeye araçla yaklaşık olarak 2 gün içerisinde varabilirsiniz.

Finlandiya Şehirleri ve Gezilecek Yerler

    Ülkenin merkezi ve en büyük şehri aynı zamanda başkenti Helsinki kentidir. Diğer önemli şehirleri ise, Espoo, Vontana, Turku, Tampere, Kotka, Oulu, Lahti ve Vontaa’dır.

Helsinki 1 milyona ulaşan nüfusu, doğası, mimari yapıları, alışveriş merkezleri, restoran ve kafeleri ile beklentinizi fazlasıyla karşılayacak bir şehirdir. Şehrin tamamına beyaz mavi ve yeşil renkler hakimdir. Helsinki de hemen hemen her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Suomenlinna Adası ve Kalesi Helsinki’deki en turistik yerlerden biridir. İçerisinde denizaltı müzesi, köprü ve kale bulunan bu küçük ada 1748 yılında tasarlanmaya başlanmıştır. Tek seferlik giriş ücreti 3 Euro’dur. Adada kafe restoran ve piknik alanları da yer almaktadır.

Fin Ulusal Galerisi Finlandiya’nın en büyük sanat galerisidir. Tabloları heykelleri ve yaklaşık 650’ye yaklaşan diğer eserleri görülmeye değer olan galeri 18. YY da inşa edilmiştir.

Senato Meydanı ve Helsinki Katedrali şehrin tarih merkezi ve NeoKlasik dönemin kalbidir. Şehrin her yerinden görülebilen katedralin (diğer adı Lutheran Katedrali) dış kubbesinde Hz. İsa’nın 12 havarisinin heykeli bulunmaktadır.

Finlandiya’da Gezilecek Diğer Yerler

    Santa Claus Köyü, Temppeliaukio Kilisesi, Levi , Uspenski Katedrali, Sibelius Anıtı, Helsinki tarihi Tren Garı, Kammpi Alışveriş Merkezi, Helsinki Parlamento Binası, Ruka, Kiasma, Linnanmaki, Nuuksio Milli Parkı, Esplanadi, Oulanka Ulusal Park, Finlandiya Ulusal Müzesi, Yllas, Ateneum, Finlandia Hall, Turku Kalesi, Urho Kkekonen Milli Parkı, Arktikum Science Müzesi, Moomin World Eğlence Merkezi, Katajanokka, Korkeasaari Adası ve Hayvanat Bahçesi, Olavinlinna, Ranua Wild Life Park, Pyhaö Luosta Ulusal Park, Kamppi Şapeli, Santa Park, Havis Amanda, Dizayn Müzesi, Kaivopuisto, Nasinneula Kalesi, Turku Katedrali, Repovesi Ulusal Park, Moomin Müzesi, Siida Açık Hava Müzesi, Lemmenjoki Ulusal Müze ve  Eski Rauma.

 
Finlandiya Doğa Olayları Harikası

    Finlandiya’da iki muhteşem doğa olayı ile karşılaşabiliyorsunuz. Birincisi eşsiz ve büyüleyici tonları ile Kuzey Işıkları, ikincisi 20 saat boyunca süren Gece Yarısı Güneşidir.

Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz ülke Finlandiya’dır. Ve kuzey ışıklarını ziyaret için geliyorsanız en uygun tarih Ekim, şubat ve mart aylarıdır. Kuzey ışıklarının yoğunluğunu ölçer bir telefon uygulaması ile daha rahat takip edebilirsiniz.

Gece Yarısı Güneşi dönemleri ise, mayıs ve temmuz aylarıdır.

Fin Mutfağı

   Fin mutfağının kendine özgü yiyecekleri mevcuttur. Buna örnek olarak Karjalanpianka denilen orman kebabına benzer güveç yemeği, geyik etinin sotelenmesi ile yapılan yemekleri Poro, kuru üzüm ve pirinç ile yapılan yemekleri Maksalatikko yöresel yemekleridir. Genellikle geyik eti ve domuz eti tüketimi yaygındır. Korvapuistit ve Pulla adında iki farklı tatlıları denenmeye değer.

Öneri

   Finlandiya uzanıp bronzlaşabileceğimiz bir ülke olmadığı için kış aylarında Lapland de bulunan Kakslauten otele gidip konaklamanızı tavsiye ederim. Bölgede Ren geyikleri ile kayak keyfi yapabilir, Buz müzesini ziyaret edebilir, Kuzey ışıklarını net şekilde görebilir ve etrafınız buzlarla kaplı iken siz termal sıcak su jakuzilerinde çevrenin manzarasını gözleyerek zaman geçirebilirsiniz. Nitekim en keyifli sezonu kış sezonudur.