Schengen vizesinde gizli bir kısıtlama var mı?

Single blog

Son zamanlarda Schengen vizesi başvurusunda bulunan pek çok kişi işlemlerin uzunluğundan ve kısa süreli vize verilmesinden şikayetçi. Peki Schengen vizesinde asıl durum ne?

Schengen vizesinde gizli bir kısıtlama var mı?

Son zamanlarda Schengen vizesi başvurusunda bulunan pek çok kişi işlemlerin uzunluğundan ve kısa süreli vize verilmesinden şikayetçi. Peki Schengen vizesinde asıl durum ne?

Schengen vizesi başvurularında son zamanlarda bir takım kısıtlamalar yaşandığı, Schengen vizesi başvurularında kısa süreli vize verildiği ya da taleplerinin herhangi bir neden gösterilmeksizin reddedildiği öne sürülüyor. Peki Schengen vizesi konusunda işin aslı nedir?

Schengen bölgesi vize uygulaması nedir?

1995 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan ülkeler tarafından imzalanan Schengen Sözleşmesi ile ülkeler aralarındaki sınırlarda yapılan kontrolleri kaldırmışlardır. Böylece, Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak  kurallar uygulanmaya başlanmıştır. Schengen bölgesine dahil olmayan ülkelerin vatandaşları herhangi bir Schengen bölgesi ülkesine giriş yapmak için önceden belirlenmiş olan kurallar doğrultusunda Schengen vizesi almak durumundadır. Schengen bölgesindeki her ülke için aynı olan standartlar doğrultusunda istenilen belgelerle, yetkili kuruluşlara vize başvurusunda bulunulması gerekir.
 

Hangi ülkeler Schengen bölgesine dahildir?
Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, Yunanistan ve Slovenya.

İngiltere, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen bu sisteme dahil değildir ve bu ülkeye gidecek olan kişilerin ayrı bir vize alması gerekmektedir. İngiltere zaten şu aralar Avrupa Birliği’nden çıkış sürecindedir.

Bunun dışında, AB’ye üye olmayan İzlanda, İsviçre  ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat mutlaka o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin Almanya için alınan vize ile önce İtalya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere Almanya'ya giriş yapıldıktan sonra diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.

Türkiye'ye Schengen vizesi konusunda gizli bir kısıtlama mı uygulanıyor?
Son dönemlerde özellikle sosyal medyada dillendirilen bir iddiaya göre Schengen vizesi başvurularında işlem süresinin bir haftayı aştığı ve verilen vizelerin çok kısa süreli olduğu öne sürülüyor. 

Türkiye'de Schengen ülkelerine vize başvuruları yetkili vize acenteleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Avrupa Birliği ülkelerinden konu hakkında herhangi bir açıklama gelmemekle birlikte, vize başvuru merkezleri yaşanan yoğunluk ve teknik aksaklıklar nedeniyle vize işlemlerinde bir süredir bir uzamanın söz konusu olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Ancak kısa süreli Schengen vizesinin verilmesi ve işlemlerin uzamasına dair yetkili mercilerden herhangi bir açıklama yapılmış değil. İfade edilen teknik aksaklıkların ne kadar süreceği ve özellikle yılbaşı turlarını etkileyip etkilemeyeceği de merak konusu.